Luke Timmerman ens explica avui a Forbes (“Microbiome Startup Vedanta Gets $50M To Make ‘Rationally Defined’ Bugs Into Drugs”) que l’empresa Vedanta Biosciences, fundada i dirigida pel català Bernat Ollé i instal·lada a l’àrea de Boston, acaba d’obtenir 50 milions de dòlars de finançament per dur endavant els seus projectes de dissenyar nous medicaments a partir de bacteris isolats del microbioma humà. En concret, Vedanta ha treballat, de la mà de Jansen Biotech —companyia del grup Johnson & Johnson— en l’isolament de 17 tipus del bacteri Clostridia que poden ser la base de nous medicaments per tractar afeccions inflamatòries com la malaltia de Chron i la colitis ulcerativa. Segons l’article de Forbes, Vedanta té previst iniciar assaigs clínics del seu primer medicament per a una afecció intestinal no concretada dins del primer semestre de 2017.
El microbioma és el conjunt de microorganismes que viuen en la pell i les mucoses humanes, el seus genomes i les interaccions amb l’ambient en el qual viuen. La part més estudiada del microbioma és la que correspon als microorganismes que viuen a la flora intestinal —la microbiota— que ja s’utilitzen terapèuticament en tècniques com el trasplantament de material fecal (FMT, per les seves sigles en anglès) per reconstruir la microbiota i lluitar contra infeccions internes recurrents. També s’està estudiant la relació del microbioma amb malalties com el càncer, la sida, les afeccions metabòliques o l’obesitat.
Totes aquestes diverses línies d’investigació es tractaran a les jornades The Barcelona Debates on the Human Microbiome. From Microbes to Medicines, que se celebraran els dies 30 de juny i 1 de juliol, a CosmoCaixa Barcelona, en el marc del programa de debats internacionals B·Debate, que impulsen Biocat i l’Obra Social “la Caixa”. Al programa d’aquest debat internacional, que té el Dr. Bonaventura Clotet (IrsiCaixa) com a líder científic, hi participaran investigadors i especialistes d’alguns dels principals hospitals catalans (Clínic, Vall d’Hebron, Germans Trias i Pujol, Parc Taulí), de centres de recerca nacionals i internacionals (IrsiCaixa, VHIR, CRG, CNIO, Memorial Sloan Kettering Cancer Center, Institut Gustave Roussy, National Cancer Institute – Washington DC, European Molecular Biology Laboratory – EMBL) i universitats i centres de formació (Perelman School of Medicine – Univ. Pennsylvania, University of British Columbia, Baylor College of Medicine, Shanghai Jiao Tong University, Kings College London, Universitat de Vic).
Però també és previst que hi participi el Dr. Bernat Ollé, de Vedanta —premi Princesa de Girona 2015 i premi “Innovador de l’Any under 35” 2013 de la MIT Technology Review Spain—, per aportar el punt de vista de les empreses i explicar en primera persona quins són aquests avenços terapèutics que han seduït alguns dels principals fons d’inversió internacionals (Rock Springs Capital i Health for Life Capital, entre d’altres). Sens dubte, una oportunitat de gran interès. ♦