Les possibilitats terapèutiques del microbioma

Luke Timmerman ens explica avui a Forbes (“Microbiome Startup Vedanta Gets $50M To Make ‘Rationally Defined’ Bugs Into Drugs”) que l’empresa Vedanta Biosciences, fundada i dirigida pel català Bernat Ollé i instal·lada a l’àrea de Boston, acaba d’obtenir 50 milions de dòlars de finançament per dur endavant els seus projectes de dissenyar nous medicaments a partir de bacteris isolats del microbioma humà. En concret, Vedanta ha treballat, de la mà de Jansen Biotech  —companyia del grup Johnson & Johnson— en l’isolament de 17 tipus del bacteri Clostridia que poden ser la base de nous medicaments per tractar afeccions inflamatòries com la malaltia de Chron i la colitis ulcerativa. Segons l’article de Forbes, Vedanta té previst iniciar assaigs clínics del seu primer medicament per a una afecció intestinal no concretada dins del primer semestre de 2017.

El microbioma és el conjunt de microorganismes que viuen en la pell i les mucoses humanes, el seus genomes i les interaccions amb l’ambient en el qual viuen. La part més estudiada del microbioma és la que correspon als microorganismes que viuen a la flora intestinal —la microbiota— que ja s’utilitzen terapèuticament en tècniques com el trasplantament de material fecal (FMT, per les seves sigles en anglès) per reconstruir la microbiota i lluitar contra infeccions internes recurrents. També s’està estudiant la relació del microbioma amb malalties com el càncer, la sida, les afeccions metabòliques o l’obesitat.

Totes aquestes diverses línies d’investigació es tractaran a les jornades The Barcelona Debates on the Human Microbiome. From Microbes to Medicines, que se celebraran els dies 30 de juny i 1 de juliol, a CosmoCaixa Barcelona, en el marc del programa de debats internacionals B·Debate, que impulsen Biocat i l’Obra Social “la Caixa”. Al programa d’aquest debat internacional, que té el Dr. Bonaventura Clotet (IrsiCaixa) com a líder científic,  hi participaran investigadors i especialistes d’alguns dels principals hospitals catalans (Clínic, Vall d’Hebron, Germans Trias i Pujol, Parc Taulí), de centres de recerca nacionals i internacionals (IrsiCaixa, VHIR, CRG, CNIO, Memorial Sloan Kettering Cancer Center, Institut Gustave Roussy, National Cancer Institute – Washington DC, European Molecular Biology Laboratory – EMBL) i universitats i centres de formació (Perelman School of Medicine – Univ. Pennsylvania, University of British Columbia, Baylor College of Medicine, Shanghai Jiao Tong University, Kings College London, Universitat de Vic).

bernat_olle
Bernat Ollé

Però també és previst que hi participi el Dr. Bernat Ollé, de Vedanta —premi Princesa de Girona 2015 i premi “Innovador de l’Any under 35” 2013 de la MIT Technology Review Spain—, per aportar el punt de vista de les empreses i explicar en primera persona quins són aquests avenços terapèutics que han seduït alguns dels principals fons d’inversió internacionals (Rock Springs Capital i Health for Life Capital, entre d’altres). Sens dubte, una oportunitat de gran interès. ♦

 

Deixa un comentari