Una solució disruptiva per a malalties neurodegeneratives

Bionure ha anunciat aquesta setmana l’inici de l’assaig clínic de Fase 1 del seu compost BN201 per a tractar la neuritis òptica aguda (NOA) i la neuromielitis òptica (NMO), dues malalties oftalmològiques rares que afecten més de 130.000 persones a l’any només a Europa i els EUA. Ambdues afeccions són causades per una reacció autoimmune que provoca la inflamació i la desmielinització del nervi òptic, que pot estendre’s a l’espina dorsal i al cervell, en el cas de la NMO. Les conseqüències són la progressiva pèrdua de visió i, en els casos més greus de neuromielitis, la paràlisi i la mort.

Actualment, no hi ha cap medicament neuroprotector al mercat ni per a la NOA niu per a la NMO. Els pacients es tracten amb corticoesteroides i immunomoduladors que redueixen la inflamació, però no reparen el dany al nervi. S’ha demostrat que el nou compost de Bionure, el BN201, té activitat neuroprotectora i que estimula la remielinització mitjançant la diferenciació de les OPC (cèl·lules precursores d’oligodendròcits) en oligodendròcits madurs, promovent així la formació de beines de mielina al voltant dels axons. Ambdues accions combinades converteixen el BN201 en una solució prometedora per als pacients de NOA i NMO, i obren una línia de recerca per tractar d’altres malalties neurodegeneratives com l’esclerosi múltiple.

Per als inversors, com el fons Alta Life Sciences, que lidera una ronda de 4 milions d’euros per impulsar el desenvolupament clínic del BN201, sens dubte és rellevant el potencial de mercat de més de 1.000 milions de dòlars anuals, però per els milions de pacients afectats per malalties relacionades amb la pèrdua de mielina i la degeneració neuronal, els resultats preclínics del BN201 —que han demostrat en diversos models animals de desmielinització, inflamació i neurodegeneració que el compost promou la protecció de neurones i axons i la reparació de la mielina— representa l’esperança de trobar per fi un tractament que els pugui curar.

El BN201 és un compost, primer en la seva classe, que promou la supervivència cel·lular i la reparació natural endògena mitjançant l’activació de la SGK2, una serina/treonina quinasa intracel·lular que juga un paper crucial en la resposta a l’estrès i en la supervivència de les neurones. L’assaig de Fase 1 que acaba d’iniciar-se al Regne Unit té com a objectiu investigar la seguretat, la tolerabilitat i la farmacocinètica del BN201, subministrat en dosis úniques i múltiples a voluntaris sans. Bionure espera tenir els resultats d’aquesta fase a finals de 2018 i iniciar un assaig de Fase 2a el 2019.

Guy P. Nohra, fundador d’Alta Life Sciences, cofundador de Alta Partners (2.000 milions de dòlars captats entre 1996 i 2006) i expert inversor en l’àmbit de les ciències de la vida, presideix ara el renovat Consell d’Administració de Bionure, i s’acaba d’incorporar a la companyia com a director mèdic (CMO) el reputat neuro-oftalmòleg Craig Smith.  Smith, fins ara membre del Comitè Científic de Bionure,  aporta a l’empresa catalana una dilatada experiència en grans companyies com Genentech i Novartis, i al capdavant de diversos projectes de recerca internacionals sobre neuritis òptica i esclerosi múltiple. Dues figures de llarga i sòlida trajectòria en el sector biomèdic, la implicació de les quals en aquest projecte avalen les prometedores perspectives del nou compost de Bionure. ♦

Deixa un comentari