Robòtica i salut

Health 2.0 España va organitzar dimarts 10 una sessió sobre robòtica aplicada a la salut que ens va permetre conèixer tres prometedors projectes desenvolupats, respectivament, a Andalusia, València i Catalunya.

Nemo, un robot per portar a casa les teràpies assistides per a l’autisme.

Bernardo Ronquillo, de Psykia, va presentar el robot Nemo, la tercera generació del robot social que han dissenyat per a nens amb autisme, amb els que interactua —parla, reacciona als moviments de l’entorn…— per ajudar a les teràpies de socialització.

Nemo segueix el moviment del nen amb els seus ulls i és capaç de desplaçar-se. Les llums que conformen la boca canvien d’expressió i els moviments poden ser controlats des d’un telèfon mòbil. El software està basat en Linux i el projecte preveu que en una fase de desenvolupament més avançada els diferents robots es puguin connectar en xarxa i enviar dades als terapeutes.

L’ús de robots en teràpies psicosocials i pedagògiques per a nens autistes no és una novetat, però el cost de les màquines disponibles fa que només sigui possible utilitzar-les en centres especialitzats i, per tant, poques hores amb cada nen. L’objectiu de Psykia és que el seu robot es pugui comercialitzar per menys de 1.000 € i que, per tant, pugui estar disponible per poder portar les teràpies fins al domicili de l’infant en tractament i incrementar-ne l’efectivitat.

Fèrula d’Exovite impresa en 3D.

El segon projecte, presentat per Juan Monzón, d’Exovite, és un software que permet produir en pocs minuts fèrules  a mida per a la immobilització d’extremitats lesionades amb un escànner i una impressora 3D. Les fèrules es realitzen amb un material resistent ultralleuger que redueix dràsticament les molèsties sobre la pell durant la immobilització i la realització d’un escànner 3D del membre lesionat fa que l’ajustament al pacient sigui perfecta.

Tot i que els materials per immobilització que s’empren actualment (guix o benes) són molt econòmics, la seva aplicació requereix un temps de dedicació important del personal clínic, mentre que amb aquest sistema tot el procés —escannejat i impressió 3D— dura menys de 10 minuts, i és en aquest estalvi de temps i recursos on rau la seva proposta competitiva.

Joc de taula amb robots de MontVital.

Finalment, Anna Sagristà, de Mentvital, va presentar el seu projecte d’estimulació cognitiva per a gent gran, que utilitza petits robots-ratolí com a part d’activitats de grup dissenyades per l’equip de l’empresa, juntament amb psicòlegs geriàtrics.

La companyia imparteix els tallers a l’àmbit català i elabora videos formatius per monitors que vulguin impartir els tallers en altres territoris. Els robots s’utilitzen amb diversos models de jocs de sobretaula, per a diferents nivells d’activitat.

 

Deixa un comentari