Neix TEI Bio Barcelona

Feia temps que m’havia plantejat posar en marxa un espai per comentar de forma regular les notícies que es produeixen al sector life sciences, a Catalunya i al món, i que, per motius diversos, em criden l’atenció. Fa 10 anys que vaig crear el meu blog personal, Escrit(o)s (im)prescindibles, i ara i adés hi he publicat entrades sobre ciència i innovació biotec, però sempre m’ha semblat que quedaven perdudes i descontextualitzades, en un blog que recull sobretot reflexions i impressions personals sobre viatges, persones, afectes i afeccions.

En canvi, l’objectiu d’aquest nou blog es poder recollir de forma regular el ressò i, si s’escau, l’anàlisi d’actes i iniciatives d’interès, tinguin o no reflex en altres mitjans de més ampli abast, especialitzats o d’informació general. I no es tracta pas de ser exhaustiu, sinó de donar forma al pensament d’una manera més estructurada a l’entorn de fets que em semblin rellevants.

I per què no començar amb la posada en marxa de la comunitat TEI Bio Barcelona? Aquesta ha tingut lloc aquesta setmana en un acte organitzat per ASBATEC, Seed Capital i l’Instituto Empresarial de Biotecnologia (IEB), al qual vam assistir una cinquantena de persones vinculades al sector, d’entitats i empreses com ACCIÓ, Biocat, el Parc Científic de Barcelona, Mind the Byte o Spherium Biomed.  La iniciativa de les trobades TeiBio, que van començar a València i ja fa un parell d’anys que se celebren també a Madrid, va partir de l’Asociación Española de Emprendedores Científico-Tecnológicos (AEEC) i pretén impulsar l’articulació d’una comunitat activa d’emprenedors que faciliti la transferència de tecnologia acadèmia-empresa i, sobretot, que faciliti l’accés dels joves biotecnòlegs a un sector complex i altament especialitzat —uns joves que surten de les universitats ben preparats científicament, però amb molt poca informació de la indústria que pot requerir les seves qualificacions i, en conseqüència, amb molt poc coneixement de les oportunitats i barreres que tenen davant.

chfs9xfwwaag-gc
Equip promotor de les TEI Bio Barcelona

Aquest primer TEI Bio BCN tenia com a convidat Manuel Cascalló, CEO de VCN Biosciences, que va presentar la seva experiència com emprenedor al capdavant d’aquest projecte centrat en el desenvolupament de nous medicaments oncològics basats en adenovirus. La seva intervenció va aportar alguns insights interessants i va donar peu a un debat animat. La primera frase —“no ens considero un ‘cas d’èxit’ sinó un work in progress’— em va fer pensar en l’entrevista Luis Martín Cabiedes (@luismcabiedes) que publicava fa pocs dies el diari digital VIAempresa, on el conegut inversor del sector TIC criticava l’excés de soroll mediàtic a l’entorn de les rondes d’inversió. “Després d’aconseguir una ronda d’inversió el que cal és triomfar, i ara hi ha molta ximpleria al voltant de celebrar rondes. En una empresa l’important són els diners que crea, no els que entren”, deia Cabiedes.

VCN Biosciences va néixer per donar resposta a una pregunta important: “Per què després de 10 anys de recerca no has pogut tractar pacients?”. I se la considera un cas d’èxit perquè les seves patents d’adenovirus per a tractar el melanoma van atraure l’interès de Grifols, que ha assegurat les inversions per portar els candidats a fase clínica. Però la motivació última del projecte —curar el càncer— encara és lluny, tot i que segueix sent la llum que il·lumina el camí, segons va subratllar diverses vegades Cascalló. En tot cas de la reflexió van sorgir dos aspectes importants: el primer és que, “si vols portar un producte al mercat, l’acadèmia no és un bon instrument”, ja que les limitacions regulatòries fan difícil, si no impossible, que assaigs iniciats així passin a fase II; i el segon és que un dels aspectes més crítics a l’hora de crear una start-up dedicada al desenvolupament de medicaments biotecnològics és trobar les persones amb la formació requerida. “I no es tracta només de les molt sovint comentades mancances de formació en ‘business’ dels científics, sinó del coneixement tècnic dels processos de desenvolupament de fàrmacs bio a escala industrial”, assenyalava Cascalló.

L’afirmació va donar per un animat debat sobre com s’hauria d’enfocar l’ensenyament universitari i les alternatives de outsourcing que estan a disposició dels projectes emprenedors en aquest camp, que va alimentar el networking  posterior. Esperem ja la propera TEI Bio.

 

 

Deixa un comentari